Què és la plagiocefàlia i la TMC?

Per què el meu bebè mira sempre cap a la mateixa banda i té un costat del cap més aplanat?

Què és la plagiocefàlia i la TMC?

La plagiocefàlia és una malformació cranial en què el bebè desenvolupa un aplanament en la part posterior-lateral del cap, de forma unilateral, a causa d’un excés de pressió mantinguda en una mateixa regió del crani. Aquestes asimetries es poden produir durant el període perinatal (posició incorrecta del bebè dins de l’úter, encaixament prematur dins la pelvis, etc.), en el moment del part (parts molt llargs o instrumentats), o durant els primers mesos de vida del bebè per posicions mantingudes del cap sobre un mateix costat. 

En la major part dels casos, la plagiocefàlia és posicional i freqüentment sol anar unida a una torticoli muscular congènita (TMC). La TMC és un escurçament unilateral del múscul esternoclidomastoïdal (ECOM), que està localitzat a la part lateral i anterior del coll, i provocarà una inclinació del cap del nadó cap a la mateixa banda i una rotació contralateral. Aquestes asimetries en el moviment de rotació del cap faran que el bebè tendeixi a mirar sempre cap a la mateixa banda, mantenint sempre la mateixa posició en estar boca amunt i, per tant, contribuint a l’aplanament d’una banda del crani.

Quin tractament realitzem des de la fisioteràpia? 

El diagnòstic inicial tant de la TMC com de la plagiocefàlia es realitza a través de la simptomatologia i exploració del bebè. Valorarem asimetries facials associades a la deformitat del crani, un incorrecte desplaçament del volteig cap a la banda contralateral de la lesió, elevació de l’espatlla de la mateixa banda de la torticoli, limitacions en la mobilitat cervical i la presència d’un nòdul en forma d’oliva al múscul ECOM o plecs cutanis envermellits a la base del coll. 

Tot i que el tractament variarà en funció de l’afectació i l’edat del nadó, els objectius generals seran: 

  • Recuperar l’elongació del múscul afectat, així com reduir la contractura en cas d’haver-hi un nòdul palpable.
  • Millorar el rang de mobilitat passiva cervical, així com estimular la mobilitat activa del cap i tronc. 
  • Corregir actituds asimètriques del crani i, per tant, aconseguir una correcta alineació del cap amb el tronc. 
  • Ajudar a un desenvolupament motor adequat. 

 

En cas de no millorar amb la fisioteràpia, en ocasions és necessari col·locar un casc cranial per corregir la deformitat i evitar altres alteracions associades. Normalment se sol realitzar una radiografia cranial per detectar el tancament prematur de les sutures cranials en casos de plagiocefàlies severes. 

Què puc fer des de casa per prevenir-la? 

  • És important intentar que el bebè no dormi sempre en la mateixa posició. Cal anar alternant el decúbit lateral d’una banda i l’altra amb la posició panxa amunt amb les dues rotacions del cap. 
  • Si tendeix a mirar sempre cap a la mateixa banda en estar panxa amunt, haurem de col·locar algun estímul a l’altra banda per afavorir la rotació que li és més complicada. 
  • Utilitzar al màxim possible el porteig per evitar el recolzament prolongat del cap. 
  • Evitar l’ús d’hamaquetes que li mantinguin el cap en una posició fixa.  
  • En donar el pit o el biberó és recomanable alternar els braços per agafar-lo, per tal que vagi girant el cap als dos costats i no pressionar amb el nostre braç sempre la mateixa part del crani. 
  • En agafar-lo, alternar el recolzament del seu cap a les dues espatlles per assistir de forma passiva les dues rotacions. 
  • Als bebès que presentin torticoli procurarem agafar-los pel costat de la contractura per tal d’estirar la musculatura contracturada. 
  • Buscar petites estones per anar-lo col·locant panxa avall; en funció de l’edat i el desenvolupament motor del nen, optarem per unes estratègies o unes altres. Si veiem que li costa o que inicialment no li agrada, buscarem punts de recolzament i suport que li facilitin la postura. 

contacta amb nosaltres

De dilluns a divendres de 08:00 h a 14:00 h i de 15:00 h a 20:30 h
(els dies festius tenim tancat)

Correu electrònic: fisiosalutmataro@hotmail.com