truqui’ns directament: 93 799 78 58

Carrer del Pintor Marià Andreu, 1, Mataró veure planell

Massatge i Teràpia Manual

Com hem dit a l'apartat anterior, una de les eines que usem els i les Fisioterapeutes, de fet la més important, és "LES NOSTRES MANS".

Les nostres mans ens serveixen en molts casos per a diagnosticar o detectar anomalies o alteracions en els diversos teixits: pell, músculs, ossos, lligaments, tendons i d'altres estructures de coaptació articular,... Per a fer aquesta valoració "escoltem" mitjançant la nostra sensibilitat tàctil i també fem servir proves funcionals.

Les mans ens serveixen, també, per a dur a terme tècniques de tractament com són el massatge i d'altres teràpies manuals.

El massatge:

Cada massatge recull un seguit de moviments que farem amb les nostres mans sobre el cos del pacient. Aquests variaran en: intensitat, velocitat, àrea abastida, pressió,... definint una maniobra. Aquestes maniobres emprades en el massatge poden esdevenir: amassaments, arrossegaments, friccions, percussions, petits pecics, vibracions, passis sedatius,... I dins de cada massatge poden succeïr-se diverses maniobres encadenades que el/la Fisioterapeuta ordenarà i aplicarà en un o altre ordre i durant un temps determinat depenent de la finalitat que vol aconseguir i de la resposta que es produeixi en les diverses estructures del cos del pacient.

PER AQUEST MOTIU ÉS MOLT IMPORTANT QUE LA PERSONA QUE REALITZA UN MASSATGE AMB FINALITATS TERAPÈUTIQUES SIGUI FISIOTERAPEUTA.

 • Increment del flux sanguini a la zona on s'aplica
 • Millora del retorn venós
 • Relaxació o activació del Sistema Nerviós (depenent de la tècnica aplicada)
 • Dissolució del teixit adipós de la zona
 • Activació de la circulació sanguínia, afavorint la vascularització del teixit muscular (afavorint l'aport de nutrients i l'eliminació de toxines) i també del teixit ossi (estimulant la seva regeneració)
 • A nivell cutani, afavoreix la nutrició cel·lular, endarrerint l'envelliment de la pell
 • Sedant (perquè actua a nivell de Sistema nerviós Autònom i també perquè s'estimula la secreció d'endorfines, que són hormones que disminueixen la sensació de dolor i augmenten la de benestar)

La Teràpia Manual:

La Teràpia Manual o Fisioteràpia manual, clàssicament s'ha definit com "l'art i la ciència del tractament de les condicions neuro-múscul-esquelètiques disfuncionals en l'ésser humà, mitjançant manipulacions musculars i articulars analítiques basades en el seu estudi biomecànic".

 • Breu història:

  Un cop passada l'edat mitjana, la Medicina deixà de banda les arts i tècniques manuals; la "Medicina Manual" va quedar apartada a l'àmbit dels cirurgians--barbers. A mitjan segle XIX, el cirurgià "Paget", coneixedor de l'Osteopatia de "Tailor Still", aconsellava als seus companys que recuperessin les antigues pràctiques dels Algebristes.

  L'impuls definitiu perquè la medicina manipulativa fos inclosa en el món acadèmic, el va donar el Dr. Mennell, durant el primer terç del segle XX: va quedar instaurada la Medicina Manual. Un dels seus deixebles fou el Dr. Cyriax, que va activar el rol del Fisioterapeuta; fou la seva aposta personal per aquests professionals com agents de primer ordre per al tractament ortopèdic i la teràpia manupulativa.

  L'aposta del Dr. Cyriax pels Fisioterapeutes, va donar pas al naixement d'una tercera evolució d'aquesta disciplina, que no serà mèdica ni osteopàtica sinó pròpia de la Fisioteràpia: "La teràpia manual dins el paradigma del moviment i la funció" [Wikipedia]

  En ple segle XXI la teràpia manual, clarament competència dins la Fisioteràpia, s'encarrega de la valoració i el tractament de les condicions neuro-múscul-esquelètiques que cursin amb dolor, discapacitat o alteracions del moviment.

  Existeix la IFOMT (Federació Internacional de Terapeutes Manipulatius) que és una societat científica depenent de la WCPT (Confederació Mundial de la Fisioteràpia).

 • Per a què teràpia manual?

  Per a normalitzar qualsevol disfunció dels sistema neuro-múscul-esquelètic. És molt important "normalitzar" la funció, i per a això és imprescindible conèixer l'anatomia i la biomecànica de qualsevol part del cos.

  En un tractament de fisioteràpia complet, usarem aparells amb efectes antiinflamatoris, analgèsics, relaxants musculars, etc... però hi ha una part del tractament que no podem oblidar i són: les mobilitzacions articulars, els estiraments, la de coaptació de les estructures, el re centratge articular, l'elastificació dels teixits, desadherir estructures que ho estan,...

  També hem de tenir en compte que moltes d'aquestes tasques podem ensenyar al pacient a mantenir-les des de casa amb una bona pauta d'exercicis.

vegeu tots els serveis